Kadıköy’ün sembol kitapçısı, yabancı sermayeye yenik düştü! Kadıköy’ü “Kadıköy” yapan kitap kültürü ne yazık ki rant ile eziliyor. Rıhtım’da 10 yılı aşkın süredir kitapkurtlarını sayısız eser ile buluşturan Seyhan Kitabevi, hizmet binasının kahve ağırlıklı içeceklerin sunulduğu yabancı bir şirkete verilmesi nedeniyle kapanıyor. 40’a yakın ailenin ekmeği yediği Seyhan Kitabevi yetkilileri bölgede yeni bir bina bulabilirse, çalışmalarına kaldığı yerden devam edebilecek. Ancak rantın hızla arttığı ve kiralık mekan bulmanın imkansız hal aldığı Kadıköy’de kitapçıların işi ne yazık ki çok zor!..
Üç katlı binanın sahibi tarafından, istenilen firmaya kiralanması yasal olarak oldukça doğal bir hak. Ancak kitabın manevi boyutu düşünüldüğünde, Türk toplumun karşısına önemli gerçekler çıkıyor.
KİTAP CEHALETE TUTULAN FENERDİR…
Anadolu Yakası geneline bakıldığında Kadıköy, kitapseverlerin en yoğun uğrak yeri olarak karşımıza çıkıyor. Tuzla’dan Çekmeköy’e, Üsküdar’dan Maltepe’ye bölge genelinde kitap tutkunlarının kilometreleri göze alarak ilk uğradığı ilçe olarak Kadıköy… Araçtan indikten sonra heyecanla Rıhtım boyunca kitapçıları gezmenin keyfi tarif edilemez. Bir de kapılar açıldığında insanın yüzüne çarpan kağıt ve mürekkep kokusu, en güzel parfümden de öncelikli değil midir kitapkurduna…
Kadıköy’ün entellektüel yapı taşlarının ilk sıralarında yer alan kitap kültürü, cehalete de tutulan bir fener gibi aslında…
ESNAF KAZANCIN DÜŞÜK OLDUĞUNU BİLEREK AYAKTA DURMAYA ÇALIŞIYOR…
Kadıköylü kitapçılar, tüm Türkiye’de olduğu gibi ne yazık ki kar marjı oldukça düşük seviyelerde ayakta durmaya çalışıyor. Birçoğu “yeter ki kitap yaşasın, bu kültür yeni nesillere aktarılsın” diyerek bazen zararı da göze alarak ay sonunu getirmeye çalışıyor. Ancak ticaretin gerçekleri, kitapçılar kadar duygusal değil.
Seyhan Kitabevi; müzik ve kafeterya konseptini bir arada tutarak kitabı potansiyel kitleler ile yıllardır buluşturuyordu. Müzik ve kafeterya müşterileri her adımlarında farklı bir kitap ismini okuyarak adeta okumaya davet ediliyordu.
KİTAPÇILAR YASALAR İLE GÜVENCE ALTINA ALINMALI…
Kişiyi kötü alışkanlıklardan uzaklaştıran, sosyalleştiren ve hayata bakış açısına zenginlik katan kitap okuma alışkanlığı, günümüzde en çok ihtiyaç duyulan gerçeklerimizden biri. Gelişen teknoloji ile birlikte yeni nesilin kitaplardan bir hayli uzaklaştığı gerçek. Buna rağmen Kadıköy’de kitapçıların, çoğu kez alışveriş yapmasalar bile kitapseverler tarafından takip edilmesi sevindirici. Ancak gelişen ve büyüyen İstanbul’da her geçen gün köşeye sıkışan kitapçılar, daha yüksek gelir elde edilebilecek mesleklerin altında ezilmeye başladı. Toplumun ruh sağlığını pozitif yönde etkileyen, kişisel ve ulusal gelişime katkı sağlayan “kitap okuma alışkanlığının” yasal olarak desteklenmesi, belki de gelecek nesillere en büyük yatırım olacak. Kitapçıların belirli alanlarda yerel yönetimler tarafından sağlanacak fiziki olanaklarla ticaretlerinin desteklenmesi, kişinin zararlı alışkanlıklardan uzaklaşarak topluma kazandırılması yönünde en büyük adımlar arasında yer alabilir.
KADIKÖY LIFE BÖLGENİN NABZINI TUTMAYA DEVAM EDECEK…
Rıhtım’da merkez PTT binası karşısında uzun yıllardır hizmet veren Seyhan Kitap, Müzik ve Kafeterya’da taşınma hazırlıkları başladı. Binanın Şubat ayı ortasında devredileceği öğrenildi. Kitabevi yönetimi bütçeleri dahilinde yer bulabilmeleri halinde farklı bir lokasyonda da olsa hizmet verebilecek. Ancak, üç katında devasa arşivi bulunan kitabevinin okurlarına hizmet verebileceği kapasitede bir binayı bulup bulması sürecinde karşılarına oldukça zor bir sürecin çıkacağı kesin.
Kadıköy Life Dergisi, Kadıköy’deki değişim rüzgarlarını yansıtmaya devam edecek…