On iki adam, 34 yıl sonra sorguluyor… Reginald Rose’un 1950’lerde yazdığı, sinema ve sahnede bir klasik olmayı başaran “On İki Öfkeli Adam”, 34 yıl sonra Şehir Tiyatroları’nda çağdaş bir rejiyle 100. yılda tekrar seyircinin beğenisine sunuluyor.
Geçtiğimiz günlerde Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’ndeki ilk gösterisi ile büyük ilgi gören oyun, ilk olarak 1958-59 yıllarında sahnelenip, 1982-83 yıllarında tekrar oynanmıştı.
1950’DEN BUGÜNE…
Arif Akkaya tarafından yönetilen oyun, yıllar sonra yeniden sahneleniyor. On İki Öfkeli Adam’da tiyatrocu Ahmet Özarslan, Ali Gökmen Altuğ, Burteçin Zoga, Enes Mazak, Erkan Akkoyunlu, Gün Koper, Kutay Kırşehirlioğlu, Mehmet Avdan, Metin Çoban, Nihat Alpteki, Rahmi Elhan, Serdar Orçin ve Yalçın Avşar, 12 jüri üyesini oynuyor. Oyunun yönetmeni Arif Akkaya, Reginald Rose’un 1950’lerde yazdığı oyunun günümüz Türkiye’sine anlattıklarına değinerek, şu açıklamalarda bulundu: “Adalet ne demek, suçlu ne demek… On dokuz yaşında bir çocuk, mahkemenin tüm öngörüsüyle suçlu mudur, suçsuz mudur?.. Bireylerin on dokuz yaşındaki bir çocuk hakkında kendi bulundukları sınıflardan bakışlarıyla, yani zengin bir adamın bakışıyla fakir bir adamın bakışı arasında bile adaletin kişiye göre mi, adalete göre mi olduğunu sorguluyor bu oyun… Tam zamanı olduğunu düşünüyorum.”
“OYUNDA GÜNÜMÜZE TEMAS EDEN ÇOK NOKTA VAR…”
On İki Öfkeli Adam’dan biri olan A. Gökmen Altuğ, adalet kavramının o yıllardan bu yıllara değişmediğini dile getirerek, şunları ifade etti: “1950 yılındaki adalet sistemini sorguluyor, ama bugünde toplumumuzda aynı önyargının, aynı öfkenin, aynı keskin sert bakış açısının birçok konuda kendini gösterdiğini görüyoruz. Bu açıdan bakıldığında, günümüze temas eden çok nokta var oyunda…”
ADALET VE ÖNYARGILAR ÜZERİNE ÖNEMLİ MESAJLAR VERİYOR…
Oyunun adalet ve önyargılar üzerine bugünün seyircisine ne söylediğini belirten genç oyuncu Serdar Orçin ise; “Bugünün koşullarından baktığımızda basit bir cinayet davası… Ama bunları bir tarafa bıraktığımızda, insanların birtakım olaylar karşısında verdiği tepkilerin ne olduğu ve ne olabileceği hakkında önyargılarıyla ilgili bir metin… Oyunda çok güzel bir replik var, onu paylaşabilirim. Oyunda bir kişi çıkıyor, ‘Bir insanın suçlu olduğuna dair kuşkularım var’ diyor ve ‘Suçlu değil diyemem, ama tam olarak suçlu olduğuyla ilgili kuşkularım var’ diyor. Bu durum tartışılmaya başlanıyor ve o zaman herkesin düşüncesi, yaklaşımı ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.