İstanbul barajları dibe vurdu. Yüzde 29,5 seviyesine gerileyen suyun bir hayli kirli olması nedeniyle, megakent barajlarının 2015’e boş girmesi bekleniyor.
Kırmızı alarm ile birlikte oto yıkamalarda araçların yıkanmasının ve park-bahçelerde sulamaların yasaklanması teklif edildi. Anadolu Yakası genelinde son aylarda artan su kesintileri dikkat çekti. Kış aylarının kurak geçmesi ve yetersiz yağışlar, DSİ ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı harekete geçirdi.
SON 50 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ…
İstanbul barajlarında doluluk oranı yüzde 29,8’e geriledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, araç yıkamalarının yasaklanması ve ticari araç yıkama işletmelerimin faaliyetlerinin durdurulması gerektiğini savundu. Öztürk, günlük yaşamda acil olarak getirilmesi gereken düzenlemeler arasında, park ve bahçelerdeki gündüz sulamalarının da kısıtlanması seçeneğini sundu.
BAKAN EROĞLU: “SUSUZ KALMAYIZ…”
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), internet üzerinden su tasarrufu çağrısında bulunmuştu. 1990’lı yıllarda İstanbul’da hayatı çekilmez hale getiren su sıkıntısını akıllara getiren çağrı ile birlikte Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “İstanbul’da su kesintisi olmayacak. Aksi takdirde bıyıklarımı kesmek durumunda kalacağım” demişti. Eroğlu, İstanbul’a şehir dışından borular aracılığı ile su taşındığını, bu nedenle kesinti yaşanmayacağını savunmuştu.
BARAJLAR SIFIRLANIRSA, BORULAR YETERLİ OLACAK MI?
Eroğlu’nun “dışarıdan borular ile su geliyor” yönündeki açıklamaları, kimi çevrelerce yetersiz görüldü. Barajların tamamen hizmet dışı kalması halinde, şehir dışından gelen suyun yeterli olup olmayacağı ise tartışma konusu…