Tuzla Belediyesi’nin altı ay önce sahildeki site sakinleri ile villa sahiplerinin yaklaşık 30 yıldır işgal ettiği sahil alanlarını halka açması, Tuzlalıların 30 yıl sonra denize girmesini sağladı. Bazı site ve villa sahiplerinin tel örgüler ve istinat duvarları çekerek yıllardır sahil bandını kapattığı için, Tuzlalılar 30 yıldan beri buralarda denize giremiyordu.
Sahildeki yıkımlar sonrasında Tuzla Belediyesi tarafından gerçekleştiren “1. Etap Sahil Çevre Düzenleme ve Bitkilendirme Projesi” kapsamında, Tuzlalılar ilk plajına kavuştu. Tuzlalılar yeni açılan bu plaja akın akın koşarken, hiçbir ücret de ödemiyor.
120 kamyon kum dökülerek oluşturulan halk plajında; soyunma odaları, tuvaletler ve cankurtaranlar bulunuyor. Site ve villa sahipleri tarafından yıllardır set çekilen, vatandaşların kullanımına keyfi olarak kapatılan sahil bölgesi, halktan gelen yoğun istek ve şikâyetler üzerine Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’yı harekete geçmişti.
Tuzla Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen “1. Etap Sahil Çevre Düzenleme ve Bitkilendirme Projesi” kapsamında işgalden kurtarılan sahil şeridinde çalışmalar hala devam ederken, sonuçları da ilk meyvelerini vermeye başladı. Toplam 4 bin 300 metre uzunluğunda düzenlenecek olan plajın 250 metrelik ilk bölümü hizmete girdi. Tuzlalılar, son yılların en sıcak günlerini denize girerek geçirmenin keyfini yaşıyor.
Sahiller herkesin…
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, halka açık mevcut sahil alanını 2,5 kilometreden 11,5 kilometreye çıkaracaklarını, proje tamamlandıktan sonra İstanbul’un kullanıma açık en uzun sahil şeridinin de Tuzla’da olacağını ifade etti.
Plajın tamamen Belediye’nin imkânlarıyla yapıldığını kaydeden Başkan Yazıcı; “Plajdan bütün vatandaşlar ücretsiz olarak istifade edebilecek” dedi. Proje kapsamında sosyal tesisler, spor tesisleri, yeşil alanlar ve yürüyüş parkurlarının da yapılacağını ifade eden Yazıcı; “Betonlama ve kumlama çalışmaları devam ediyor. Plajımızda 2 bin 500 metrekarelik kumsal alanda 1000 adet şezlong bulunacak. Plajın güvenliği açısından bir de cankurtaran kulesi yaptırıyoruz. Deniz suyunun temizlik ölçümlerini yaptırdık. İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek bulguya rastlanmadı. Vatandaşlarımız gönül rahatlığı içerisinde denize girebilir” dedi.
Sahilin yüzde 90’ı vatandaşa kapalıydı…
Tuzla Belediyesi, Hazine’ye ait olan ancak işgal edilen noktaları tespit ederek, işgali yapan villa sahipleri ve site yöneticilerine, 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nun ilgili 6. maddesine dayanarak 20 gün öncesinden tebligat yaptı. Ancak, site yöneticileri ve villa sahipleri, tanınan süre içerisinde işgali kaldırmayınca Tuzla Belediyesi harekete geçti.
Zabıta, Fen İşleri ile Park ve Bahçeler Müdürlükleri’ne bağlı ekipler, halkın sahile inmesini engelleyen istinat duvarlarını, tel örgüleri ve demir korkulukları yıkarak 30 yıllık işgali son vermişti.