Sultanbeyli’de havacılık eğitimi veren ve bu alandaki örnek okullardan biri olan Sabiha Gökçen Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, bir ilk imza atıyor. Öğrenciler, Türkiye’nin lise düzeyindeki ilk “Mini Uydu” projesini hayata geçiriyor.
Mesleki eğitimi daha çekici ve daha kaliteli hale getirmeyi hedefleyen, bu kapsamda “Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme Programı” kapsamında Leonardo Da Vinci çağrısına başvurusu yapılarak başarılı projeler arasında yer alan proje, dört Avrupa Birliği üyesi ülke ile birlikte gerçekleştiriliyor.
İspanya, Belçika, Polonya ve Romanya’daki aynı eğitimi veren okulların ortak olduğu “Yenilikçi Bir Eğitim Programı Uygulama ve Transferi için Bilgi Toplumu Yaratmak” isimli proje; hem gençlere, hem de eğitimcilere yepyeni bir deneyim yaşatıyor.
Sultanbeyli’den uzaya mini uydu…
Proje, uzaya mini bir uydu göndererek, uzay şartlarında çalışabilecek bir uydu yapılabileceğini göstermeyi hedefleyen örnek bir proje olmayı amaçlıyor.
Projenin ilk etap çalışmalarında, 10 cm x 10 cm x 10 cm boyutlarında ve yaklaşık 1 kg ağırlığında olan uydunun iskelet (frame) tasarımı yapıldı ve üretildi. GPS ile uydunun bulunduğun yerin konum, hız, yükseklik bilgilerinin online olarak takip edilmesi ve uydunun yolladığı görüntülerin işlenmesi ile ilgili testler ise devam ediyor.
Bu testler tamamlandıktan sonra, projenin diğer bir aşaması olan yakın uzay testlerine geçilecek. Bu aşamada meteoroloji balonu yardımıyla uydu stratosfere gönderilecek ve buradan yer istasyonuna göndereceği datalar, online olarak takip edilecek. Ayrıca projenin websitesi üzerinden, dileyen kişilerin proje içeriği ve uydunun göndermiş olduğu görüntüleri ve dataları görebilme imkânı da sağlanacak.