Doğa sporcusu, dağcı ve Doğa-Tarih Grubu üyesi Rıdvan Şükür, Kadıköy’ün ilk şehremini Arkeolog ve Ressam Osman Hamdi Bey’i 103. ölüm yıldönümünde andı.
Osman Hamdi Bey’in arkeoloji alanında yürüttüğü çalışmalar ile yaşadığı zamanda yurtdışına ulaşan bir üne sahip olduğuna dikkat çeken Şükür, “Sayda Kazısı” ile bu ününü pekiştirdiğini ifade etti.
KADIKÖY ve İSTANBUL’DA İZ BIRAKTI…
Şükür, Kadıköy’ün ilk şehremini olan Osman Hamdi Bey ile ilgili sözlerine şu şekilde devam etti:
“Osman Hamdi Bey, gerek devlet işlerini yaparken, gerek arkeoloji ve müzecilik çalışmalarını sürdürürken ressamlığını hiç ihmâl etmemiş, fırsat buldukça resim yapmıştır. Kaplumbağa Terbiyecisi, Arzuhalci, Kur’an Okuyan Hoca, Silah Tüccarı, Leylak Toplayan Kız, Şehzadebaşı Camisi Avlusunda Kadınlar, Feracali Kadınlar, Mimozalı Kadın, Ab-ı Hayat Çeşmesi, Mihrap gibi tabloları, onun en ünlü yapıtları arasındadır. Resimlerini çoğunlukla yaz aylarını geçirdiği ve en sevdiği yer olan Kocaeli ilinin Gebze ilçesindeki Eskihisar’daki evinde yapmıştır.”
OSMAN HAMDİ BEY KİMDİR…
1842 yılında İstanbul’da doğdu. 1860’da hukuk öğrenimi için Paris’e gitti. Hukuk öğreniminin yanı sıra o dönemin ünlü ressamlarının atölyelerinde çıraklık yaparak, iyi de bir resim eğitimi aldı.
1869 yılında Bağdat Yabancı İşler Müdürlüğü”ne atandı. 1871’de İstanbul’a geri dönünce sarayda çalıştı. 1881’de Müze-i Hümayun’a (İmparatorluk Müzesi) atandı. Bu görevi ile Türk Müzeciliği’nin parlak dönemleri başladı. 1883 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi’ni ve İstanbul Arkeoloji Müzesi’ni kurdu ve müdürlüklerini üstlendi. 1884’te, o güne kadar hiç gündeme gelmemiş olan ve çokça kayıp verilmiş olunan bir zaafı, antik eserlerin yurtdışına çıkarılmasını yasaklayan Asr-ı Atîka Nizamnâmesi’ni çıkartarak yürürlüğe soktu.
Osman Hamdi Bey; Nemrut Dağı, Lagina ve Sayda’da arkeolojik kazılar gerçekleştirdi. Sayda’da yaptığı kazılarda bulduğu, arkeoloji dünyasının başyapıtlarından sayılan, aralarında İskender Lahiti’nin de bulunduğu birtakım antik eserler çıkardı. Burada bulunan eserler, bugün Osman Hamdi Bey’in bulmuş olduğu birçok eser gibi, kendisinin temellerini attırdığı İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.
Bazı önemli eserleri..
Kahve Ocağı (1879)
Haremden (1880)
İki Müzisyen Kız (1880)
Kuran okuyan Kız (1880)
Çarşaflanan Kadınlar (1880)
Vazo Yerleştiren Kız (1881)
Gebze’den Manzara (1881)
Çekik Gözlü Kız-Tevfika (1882)
Türbe Ziyaretinde İki Genç Kız I
Türbe Ziyaretinde İki Genç Kız II (1890)
Feraceli Kadınlar (1904)
Pembe Başlıklı Kız (1904)
Kaplumbağa Terbiyecisi (1906)
Mimozalı Kadın (1906)
Şehzade Türbesinde Derviş (1908)
Silah Taciri (1908)
Beyaz Entarili Kız (1908)
Sarı Kurdeleli Kız (1909)
Kaplumbağa terbiyecisi
Leylak Toplayan Kız