Sanat çalışmalarını “Digital Foxy” adı altında sürdüren M. Uğur Umay, iki senedir üzerinde çalıştığı projesi “Reanimasyon” ile zaman ve mekân kavramlarını yeniden sorguluyor.
Kullanılmamak üzere yüzlerce fotoğraf karesini depoladığı arşivinden yaptığı seçimleri, yeniden hayatın bir parçası haline getirmeyi deneyen ve bu sayede projenin adını alan terime ironik bir gönderme yapan genç sanatçı, çıplak gözlerin göremeyeceği anları; kimi zaman masalsı bir kompozisyonda, kimi zaman bir renk ve çizgi karmaşası içinde, kimi zaman da sade bir anlatımda ortaya koymaya çalışıyor.
Umay’ın sanat serüveninde önemli bir yer edinen proje, yeniden canlandırma teması ile yola çıkıyor. Eserlerin değindiği konular ise, günümüz dünyasının engellenemez sorunlarından çarpık kentleşme, betonlaşma, hızlı şehirleşme ve doğanın yok oluş süreçleri…
Seride, kaybolmayı bekleyen zaman dilimlerinin birçok duyguyu besleyerek canlandırdığı karmaşık durum, Umay’ın ziyaret ettiği şehirlerdeki hatıraları gösteren bir etken olarak sanatseverlerin karşısına çıkıyor. Eserlerin hiçbirinde; ideolojik, sembolik, siyasi bir mesaj kaygısı gütmeden, tüm anlamları izleyicilerin yüklemesini amaç ediniyor.
M. Uğur Umay, “Reanimasyon” ile 10 Şubat-14 Nisan 2013 tarihleri arasında Kadıköy Hera Cafe & Galeri’de…
M. Uğur Umay hakkında…
Ankara’da doğan ve Antalya’da yaşayan M. Uğur Umay, fotoğrafa 2005 yılında bir eskici dükkânından aldığı analog makine ile başladı. Çocukluk döneminde karakalem resim ve karikatür ile ilgilendi, müzik eğitimi gördü.
2008 yılından itibaren fotoğraf üzerine geliştirdiği becerilerini, dijital teknoloji konusundaki deneyimleri ile entegre etmeye başladı.
Fotoğrafçılıkta Sayısal Teknolojiler, Görsel Tasarım Becerileri, Fotoğraf Eleştirileri konularında araştırma ve çalışmalarını sürdürmekte, birçok yazılı-görsel döküman üretmektedir. Yerel bir kültür-sanat dergisinde Fotoğraf Sanatı Tarihi üzerine yazarlık yapmaktadır.