Başbakan Tayyip Erdoğan’ın büyük önem verdiği, tanıtımını Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın yaptığı İstanbul Finans Merkezi’nin 800 bin metrekarelik finans merkezi bölümünün yapımına başlandı.
Yaklaşık 1,7 milyon metrekare alanda yapılması düşünülen projenin 4,5 milyar liraya mal olması bekleniyor. 3,5 yılda bitirilmesi planlanan ilk etapta, büyük bankalar ile bazı özel kuruluşların da arsaları bulunuyor.
Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden esinlenerek tasarlanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi’nde; Tarihi Yarımada, Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı’nın etkilerinin günümüze taşınması hedefleniyor. E-5 ile TEM otoyollarının kesiştiği alanda yer alacak merkez, konumu ve mimarisiyle Anadolu Yakası’nın simgesi olmaya aday…
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi; 3 bin kişilik kongre ve kültür sarayı, kütüphane, oteller, okul, kreş, cami, sağlık merkezi, itfaiye, karakol gibi destek ve hizmet birimlerinden oluşacak. Eğitim, ticaret ve kültürel faaliyetlerin bölgelere göre ayrıldığı merkezin 50 bin kişiye istihdam sağlaması öngörülüyor.
25 bin kişilik ziyaretçi kapasitesi ve 11 bin kişilik yaşayan nüfusuyla 7 gün 24 saat yaşamın olacağı bir alan olarak tasarlanan merkezin deprem analizleri, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından yapıldı. Elektrik enerjisini kendi üreten, çevreye duyarlı, düşük karbon emisyonlu akıllı binalardan oluşacak merkezde; birbirini yedekleyen kablolu ve kablosuz internet, iletişim iç ağı, mobil telefon, yol bulma, otopark yönetimi ve elektronik güvenlik sistemlerinin de yer alacağı belirtiliyor.
Metro ve çevre yollarıyla rahat ulaşımın planlandığı merkezin; spor, alışveriş, eğlence konseptiyle de vatandaşlar için cazibe merkezi olması hedefleniyor.