Evrenin sırlarını anlamak için Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi’nde yürütülen deneylerin sonuçları açıklandı. Doğuş Üniversitesi, kısa adıyla CERN olarak bilinen merkezdeki deneylere katılan Türkiye’deki ilk ve tek vakıf üniversitesi…
CERN’de “ATLAS” ve “CAST” adıyla iki ayrı deney grubunda çalışmalar sürdürülüyor. ATLAS Deneyi Türkiye Proje Yürütücüsü ise, Doğuş Üniversitesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serkant Ali Çetin…
1997 yılından beri ATLAS deneyinde çalışan Çetin, 2008’den beri ATLAS deneyinin Türkiye Koordinatörlüğü’nü yürütüyor. 30 Kasım 2007’deki Isparta uçak kazasında hayatını yitiren 6 fizikçiden Prof. Dr. Engin Arık ile ATLAS deneyinde doktorasını tamamlamış olan Prof. Çetin, Prof. Arık’ın yürüttüğü proje koordinatörlüğünü kazanın ardından sürdürmeye başladı.
Çetin, deneylerle ulaşılan sonuçlarda, uzun zamandır aranan Higgs bozon ile uyumlu bir parçacığın gözlemlendiğini bildirdi. Çetin; “Bu keşif, CERN’deki deneyin en büyük başarısı olmuştur. Ancak seneler boyunca sürecek olan bu deney, daha birçok bilinmezi de aydınlatmaya devam edecektir. Higgs bozonunun keşfi, maddenin kütle kazanmasının açıklanması anlamına geliyor ki, bu da parçacık fiziğindeki standart modelin şu andaki en büyük eksiğidir” dedi. Çetin, şu değerlendirmeleri yaptı:
“CERN, evreni anlamak için büyük keşiflerin yapılmasına olanak veren çok büyük bir laboratuvardır. Bugün, evrenin sırlarının önündeki perdeyi araladığımız bu büyük keşif, binlerce kişinin olağanüstü çabaları ile gerçekleşmiştir ve insanlığın bir zaferidir. Bu zafere ulaşırken geliştirilen teknoloji ve edinilen bilgi, bütün ülkelerin bugüne kadar ortak oldukları büyük yatırımların sonucudur.
Hala üyesi olmadığımız CERN laboratuvarına üye olmayarak neleri kaçırdığımız buradan da anlaşılabilir. Son senelerde üyelik başvurumuzu yapmış olmamıza rağmen, kendi bürokrasimiz sebebiyle henüz sonuca gidememiş olmamız, sorgulanması gereken bir durumdur.”