15 yıldır Pendik’teki kamu hastanelerinde doktorluk ve yöneticilik yapan, son 8 aydır da “Aile Sağlık Hekimliği” görevini sürdüren Dr. Mecnun Yıldız, geçtiğimiz ay “Pendik Sağlık Grup Başkanlığı” görevine getirildi. Yeni Başkan Mecnun Yıldız’a sorularımızı yönelttik:
Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Ben, Dr. Mecnun Yıldız. 1963 yılında Bayburt’ta doğdum. İlköğrenimimi burada yaptıktan sonra, ortaokul ve liseyi Ankara’da okudum. Üniversiteyi de Erzurum Tıp Fakültesi’nde okudum ve 1989 yılında aile hekimi olarak ihtisasımı tamamladım. İlk görev yeri olarak Sivas’ta 6 yıl boyunca hizmet yaptım. Ardından Pendik’e tayin oldum ve 1996 yılından bu yana Pendik’te görev yapıyorum. Burada önce, Kaynarca SSK Dispanseri’nde başhekim yardımcılığı görevini sürdürdüm. Sonra, Sağlık Bakanlığı ve SSK hastanelerinin birleştirilmesiyle birlikte Pendik Devlet Hastanesi bünyesinde görev aldım. Bir yıl sonra burada yine başhekim yardımcılığı görevine getirildim. Aile hekimliği uygulamasına kadar bu görevde kaldıktan sonra, kendi ihtisasım olan aile hekimliğine geçtim. 8 ay sonra Pendik Sağlık Grup Başkanlığı’na, bu görevime getirildim. Evliyim ve 5 çocuk sahibiyim.
Sağlık Grup Başkanlığı görevine geldiğinizde ilk yaptığınız icraat ne oldu?
Pendik’te uzun yıllar hastanelerde görev yaptığım için, hastane şartlarını çok iyi biliyorum. Bu göreve gelince, görevimizi en iyi şekilde yapmak adına bütün birimleri tek tek dolaştık. Birimler hakkında bilgi aldık. Özellikle aile hekimliği merkezlerimizle ilgili gezilerde bulunduk. İlk icraatımı soruyorsanız; hekim arkadaşlarımızı aile hekimliği sistemine motive etmek, bazı yanlış anlamaları gidermek noktasında çalışmalar yürütüyoruz. Başkanlık olarak, bu konuda şu an iyi bir konumda olduğumuzu belirtebilirim. Arkadaşlarımızın hepsi mutlu ve huzurlu bir şekilde görevlerine devam ediyorlar.
Şu an Pendik sağlık alanında ne durumda? Sağlık Grup Başkanlığı ne gibi çalışmalar yürütüyor, anlatır mısınız?
Anadolu Yakası’nın gelişen ve genişleyen bir ilçesi olarak Pendik, sağlık alanında çok büyük yatırımlar alıyor. Birinci basamakta; şu an 33 Aile Sağlığı Merkezi’miz var. Bu merkezlerde 153 doktorumuz görev yapıyor. İkinci basamakta; 160-170 civarındaki doktor sayısı, uzman hekimleri ve aciliyle Pendik Devlet Hastanesi hizmet veriyor. Üçüncü basamakta ise; Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Pendiklilerin şansı oldu. Koordineli şekilde bir hastanede personel Marmara Üniversitesi, idare ise Sağlık Bakanlığı’na ait olan apilizasyon yöntemi, ilk defa Pendik’te denenmiş oldu.
Hem eğitim-araştırma hastanesi, hem de üniversite hastanesinin aynı anda bir çatı altında olması, Pendikliler için sağlık alanında çok büyük bir gelişmedir. Bunun yanında, ilçemizde 5 özel hastane mevcut. Yeni açılacak 2-3 özel hastane daha var. Tüm bunların yanında poliklinik ve tıp merkezlerimiz de var. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı’ndan beklediğimiz yeni uygulama olarak, sağlık merkezleri (köyleri) şeklinde her yönüyle kompleks bir sağlık yatırımının da bölgemize yapılacağına dair duyumlarımız var. Şu andaki mevcut iyi halimiz budur.
Pendik Belediyesi’nin sağlık alanında sizlere olan desteği veya varsa işbirliğinden bahseder misiniz?
Öncelikle Pendik Belediyesi’ne ve Belediye Başkanımız Kenan Şahin’e teşekkür ediyoruz. Kaymakamlık’ta sürdürülen rutin toplantılarımızda hangi kurumla ilgili bir iş yapılıyorsa, hemen belediyeye müracaat ediliyor. Mesela aile hekimliği sistemine geçtiğimizde, belediyemizin diğer ilçe belediyelerine karşı çok farklı destekleri oldu. Başkanımızın doktor olması ve sağlık alanından geliyor olması, hiçbir konuda bize zorluk çıkarmadığı gibi, birçok konuda da önemli destekler sundu. Konumuzu ve sorunlarımızı iyi biliyor. Sağlık merkezlerimizin hemen hemen hepsinin sağlık hekimliği uygulaması için gerekli tadilat ve yenileme çalışmalarını belediyemiz yapmıştır. Katkılarından ötürü belediyemize çok teşekkür ediyoruz.