Ramazan Bayramı’nı da içine alan 17 günlük tam kapanma 7 gün sonra bitiyor. Günlük vaka sayısı şu an 18 binin altında seyrediyor ve uzmanlara göre 7 gün içinde de en fazla 10 bin altına düşebileceği söyleniyor.
MESELE KAPANMA DEĞİL SONRASINDAKİ AÇILMA
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Başkanı Prof. Dr. İlyas Dökmetaş geçtiğimiz mayıs-haziran aylarında tam kapanma sonrası vaka sayılarının 2 binlere düştüğünü ancak hemen sonrasındaki ‘tam’ açılma ile 2-3 ay gibi kısa bir sürede rakamların yeniden 30 binlere dayandığını hatırlatarak:
“2. pik böyle yaşandı. Yaz sonu mecbur bir kapanmaya daha gittik, yine rakamları 5 binlere çektik. Sonrasındaki bir açılma daha! Bu sefer 60 binlere çıktık. Bu 7 gün sonunda, ben rakamların 10 bin civarında seyredeceğini düşünüyorum, ama diyelim 5 bin hatta 2 binlere düştü. Eğer açılmada eski hataları yaparsak, aşılama devam ediyor olsa dahi, vaka sayıları kısa sürede yeniden 20-30 binleri bulur. ” Diyerek kademeli açılma olmazsa bu işin çok zor olacağını belirtti.


RESTORAN VE KAFELER AÇILMA BEKLİYOR
Restoran ve kafe sahiplerinin bu süreçte ekonomik açıdan yorulduğunu söyleyen Prof. Dr. Dökmetaş restoran ve kafelerin sınırlı sayıda masa, sıkı tedbirler ve açık hava koşulu ile açılabileceklerini şöyle örneklendirdi:
“Bizim için kapalı alanlar ve bu alanlarda uzun süre maskesiz oturmak çok tehlikeli. Tecrübe ile sabit ki bu ortamlarda bulaş riski çok yüksek. O nedenle restoran, kafe sahipleri önceden sigara içme alanı olarak kullanılan açık alanları / bahçeleri yeniden düzenleyip, müşterilerini, HES kodu, hijyen ve masa aralığı kurallarına uyarak, burada ağırlayabilir.”


NORMALLEŞME SÜRECİNDE SEYAHAT KISITLAMASI DEVAM ETMELİ Mİ?
Prof. Dr. Ortaylı sınır kapılarının açık kalması/sıkı kontrol uygulanmaması halinde vaka sayılarının düşse bil yeniden artabileceğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:
İstanbul’da Güney Afrika ve Hindistan varyantları tespit edildi. Mutant virüsler gerçekten çok tehlikeli. Sınırlar kontrol altına alınmalı, seyahat kısıtlamaları olmalı. Şu an tam kapanma var ama nüfusun yüzde 50’den fazlası da aktif, çalışıyor. Filyasyon ekipleri, herkese ulaşıyor ama yaptıkları işin daha nitelikli olması lazım. Mesela, hastaları tek başına bırakmak yerine, hastaneler ya da kurumlarda izole edebilir, işyerlerine yaygın tarama yapabiliriz. Mayıs başı alınan tedbirler meyvesini ancak 15-16 Mayıs gibi verir ve sonrasında alınacak önlemler ile bunun sürdürülebilir olması şarttır.” diyerek seyahat sınırlamasının bir süre daha devam etmesinin vakaların düşüş sayısı açısından daha olumlu olacağını belirtti.


17 MAYIS PLANI
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tam kapanmanın 19 Mayıs’a dek uzayıp uzamayacağı sorusuna “Böyle bir değerlendirmemiz bugün itibarıyla yok” şeklinde yanıt vermişlerdi. Tam kapanma uzasa da uzamasa da hükümetin ‘kademeli’ açılış formülü üzerinde çalıştığı da biliniyor. Formüle göre birinci aşamada okulların açılması ve sınavların yapılması, ikinci aşamada kuaför-berber, AVM’ler ve küçük esnafın açılabileceği ifade ediliyor. Kafe ve restoranlar ise üçüncü aşamada, masa sınırlaması ve dış mekân şartıyla, denkleme girebileceği söyleniyor.