Beykoz Belediyesi’nin geliştirdiği “Ardıç Sofrası Projesi”yle belediye yemekhanesinden çıkan organik atıklar dönüşüme alınarak kompost üretiliyor.
Beykoz’da temiz ve sürdürülebilir çevre için yürütülen proje, belediye mutfağından çıkan yemek atıkları toprak besleyici kompost olarak doğaya dönüyor.
Sofralara sağlık katıyor
“Topraktan Sofraya, Sofradan Toprağa Armağan” sloganıyla işlerlik kazanan proje sayesinde organik atıkların depolama sorunu ortadan kalkıyor.
Organik atıklardan elde edilen kompostla yetişen sebze ve meyveler daha sağlıklı ve lezzetli olduğu için toprak besleyici ürün olan kompost doğal tarımda dünya genelindeki uygulamalarda sıklıkla kullanılıyor.


45 ton atık işlendi
Proje kapsamında bugüne kadar yaklaşık 45 ton organik atıktan 32 ton kompost elde edildi. Kompostlar, ilçedeki kent tarımı noktaları ve Yücel Çelikbilek Meyve Bahçesi’nde kullanıldı.
Pazar atıklarıda toplanıyor
Ardıç Sofrası Projesi’yle pazar yerlerinden çıkan atıklar da dönüşüme alınıyor. Haftanın 7 günü kurulan pazarlardan çıkan sebze ve meyve atıkları ambalaj atıklarına karışmadan kaynağında ayrı toplanıp kompost makinelerinde işlenerek doğayla buluşuyor.
Meyve – sebzeler ihtiyaç sahiplerine
“Ardıç Ağacı” Projesi doğaya ve milli ekonomiye katkıda bulunurken sosyal yönüyle ilçedeki ihtiyaç sahiplerinin de yüzünü güldürüyor.
Proje kapsamında elde edilen kompostun uygulandığı Yücel Çelikbilek Meyve Bahçesi’nde yetişen, mevsimlik meyve-sebzeler belediye görevlileri tarafından özenle toplanarak ihtiyaç sahiplerinin evlerine teslim ediliyor.

