Dilek Karagöz – Kadıköy Life’in gelecek sayısında sayfalarına konuk ettiği isimlerden biri Koleksiyoner ve Kadıköy’ün ünlü hediyelik eşya mağazası Artemis’in sahibi Kadir İrfan Yalın.
Koleksiyonerlik ve toplumsal belleğimiz üzerine konuştuğumuz Yalın, bugüne kadar fark edilmemiş çarpıcı ve kültür tarihimize nasıl sahip çıktığımızı gösteren detaylar aktardı.
Koleksiyonerlik ve kültür tarihi konusunda bilgi ve bilinç eksikliğimiz nedeniyle kaybettiğimiz değerli koleksiyonları anlatan Yalın’ın verdiği örneklerden biri çok çarpıcı:
“Koleksiyonculuğun hak ettiği yerde olmamasında devletin neden olduğu birtakım olumsuzluklar da var. Koleksiyonerlere bir kesim kaçakçı olarak bakıyor. Kadıköy ile bilgili bir örnek vereyim. Dünyanın en büyük Türk müzik aletleri koleksiyonu Yeldeğirmeni’ndeki bir evden bir müzeye gideceğine eskiciye gitti. Bu konuda o devrin Kadıköy Belediyesi yöneticileri gerekli tavrı sergileyemedi. Çünkü anlayamadı. Ethem Nuri Güngör hocamız koleksiyonları ile beraber kayboldu. Hiç kimse sahip çıkmadı. Ethem Hocamız ile Kadıköy Belediyesini iskelenin karşısındaki Şehr Emaneti binasına “Türk Müziği aletleri müzesi “ kazandırma konusunda en üst düzeyde görüştürdüm ama beceremedim. O müthiş koleksiyonu gördükleri halde anlayamadılar. Oysa o bina kişilik bulacaktı ve bir müzik aletleri müzesi olarak sonsuza dek yaşayacaktı. Bunun gibi yüzlerce örnek her gün kayboluyor. Nedeni, sahip çıkmayı bilmiyoruz. Kültür Müdürlüğü bu konuda bilgisiz olabilir ama bilenlerin bilgisine kulak vermeli. Kulak vermediklerinde böyle yazık günah oluyor. O koleksiyonun içinde, III. Selim’in lavtası vardı, Afgan Kralı’nın rebabı gitti. Neyzen Tevfik’in neyleri vardı. Hepsi gitti. Rauf Yekta Bey’in eşyaları vardı. Hepsi eskiciye ve çöpe gitti.”
Kadir İrfan Yalın ile söyleşimiz Kadıköy Life’ın Mart-Nisan sayısında…