11 Temmuz 1995’de Yugoslavya İç Savaşı sırasında Sırp ordusunun Srebrenica’yı işgal ederek katlettiği 8 bin 372 Boşnak’ın anısına eserleştirilen Srebrenica Soykırımı Anıtı, Kartal’da açıldı. Gürcü heykel sanatçısı Jhon Gogaberishvili’nin Kartal Belediyesi 4. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu’nda eserleştirdiği anıt, Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı işbirliğiyle Kartal Meydanı’nda ölümsüzleşti.
Srebrenica Soykırımı Anıtı’nın açılışına Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz ve eşi Feray Öz’ün yanı sıra TBMM Başkan Vekili ve CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, Bosna Büyükelçisi Bakir Sadovic, Havsa Belediye Başkanı Oğuz Tekin, Kıbrıs Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan ve Başkan Yardımcısı Mehmet Erdoğan, Kemalpaşa Belediye Başkanı Ergül Akçiçek, Gölpazarı Belediye Başkanı Vedat Kazıcı, Yalova Koru Belediye Başkanı Kamil Yaman, Bosna Sijenica Belediye Başkanı Hazbo Mujoviç, Sijenica Meclis Başkanı Muhedin Fijuljenin, Sijenica Başkan Asistanı Lotinac Almir, Sijenica Finans Müdürü Hodric Naser, Sijenica Belediye Başkanı’nın kızı Amina Mujovic, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları, meclis üyeleri, birim müdürleri, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Eşref Temiz, Başkan Yardımcısı Cemal Şenel, soykırımın baş tanığı yazar Hasan Nuhanovic, Bosna Sancak Kültür Dernekleri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda Kartallı vatandaş katıldı.
UNUTMAMAK VE UNUTTURMAMAK İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM…
Açılışta konuşan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz; “Hepinizi bu anıt açılışında, bu acıyı paylaşmada burada görmekten onur duyuyorum. Unutmayacağız, unutturmayacağız. 2009 yılında belediye başkanı olduğumda, 2 Temmuz’da Sivas Madımak’ta katledilenler için, 5 Temmuz’da Başbağlar’da korumasızca katledilenler için de ‘Unutmadık, unutmayacağız’ dedik. Her iki taraf da bizim insanımızdı. Katleden insanın ‘Benim katlettiğim doğrudur’ deme şansı yoktur” dedi.
EY AVRUPA BİRLİĞİ! ÖNCE KENDİNİZE BAKIN…
Katliamın psikolojik, toplumsal ve stratejik boyutlarına değinen Başkan Öz; “Bosna’da binlerce insan katledildi. 8 bin küsür rakam veriliyor ama öldürülen insan sayısı o kadar değil. Yürekleri yetip şimdiye kadar bulunabilenler ve batının da ikrar ettikleri, onayladıklarının sayısı o kadar. Kerkük’te tapu dairesinde ve nüfus idaresinde ne olduysa, 1915’te, 1919’da birilerini kim kullandıysa, aynı zihniyetin devamı Bosna Hersek’te de bir kitleyi yok etmek için uğraştılar. Bize insan hakları dalında ders vermeye çalışanlara, Avrupa Birliği’nin yüksek kalitesini bize dayatmaya çalışanlara diyoruz ki, önce kendi kapınızın önünü bir temizleyin. Oyunlarınızla 10 yıl geciktirip, zaman aşımı oldu deyip, tarihe atmaya çalışmayın. Gereğini yapın. Bunu yapın ki size insan hakları konusunda doğrusunuz diyelim. Ey Avrupa Birliği! Önce kendinize bakın. Srebrenica Soykırımı Anıtı, unutmamak ve unutturmamak için önemli bir adım. Sadece kitap okumakla insan aydınlanmıyor” diyerek sözlerini tamamladı.
SOYKIRIM BİR İNSANLIK SUÇUDUR…
Srebrenica Soykırımı Anıtı’nı yapan Gürcü heykeltıraş Jhon Gogaberishvili ise; “Soykırım insanlık suçudur. Bildiğiniz gibi Srebrenica Soykırımı, uluslararası hukuk açısından belgelenmiş bir soykırım. İnsanlık suçu olarak kabul edilir. Soykırım, insanlığa büyük bir zarar vermektedir. Ve bundan kurtulmak için karşılıklı bir dünya işbirliği gerekmektedir” diyerek yapılan soykırımı kınadı.
HALUK LEVENT SAHNE ALDI…
Konuşmaların ardından sanatçı Haluk Levent, sahneye çıkarak Bosna’da katledilenler için “Affet bizi Srebrenica” adlı şarkıyı seslendirdi. Kartal Belediyesi Müezzini Vedat Özbaş tarafından, Bosnalı şehitler için okunan duanın ardından Srebrenica Soykırımı Anıtı’nın açılışı gerçekleştirildi. Açılışın sonunda Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak tarafından Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e onur ve teşekkür plaketi verildi.


Gürcü heykel sanatçısı Jhon Gogaberishvili’nin Kartal Belediyesi 4. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu’nda eserleştirdiği Srebrenica Soykırımı Anıtı, Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı işbirliğiyle Kartal Meydanı’nda ölümsüzleşti…