Üsküdar Belediyesi, 14 Şubat Sevgililer günü yaklaşırken aşkı Üsküdar’ın sembollerinden biri olan oyalı mendillerle ifade ediyor. Üsküdar’da evlenen çiftlere, Üsküdar Belediyesi tarafından ipek keseler içerisinde ipek mendiller hediye ediliyor.
Üsküdar Belediyesi; zaman, emek, sabırla işlenen, mutluluğu ve kavuşmayı ifade eden mendil kültürünü yaşatmak için Sevgililer Günü’ne özel çiftlere ipek mendil hediye ediyor. Sevgiye ve aşka bir gün değil, her gün ihtiyacımız olduğunu, sevginin ekmek gibi, su gibi vazgeçilmez olduğunu dile getiren Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen; “Hanım Sultanlar Şehri olmasıyla iftihar ettiğimiz Üsküdar’da Türk kültürünü bu kadar iyi ifade eden, saray geleneklerinin sembolü olan ve aşkı bu kadar zarif bir şekilde anlatan mendilleri, hikâyeleriyle birlikte yeni evlenen çiftlerimize hediye etmekten mutluluk duyuyoruz” açıklamasında bulundu.
TARİHİ MİLATTAN ÖNCESİNE UZANIYOR…
Kayıtlara göre mendil ilk olarak M.Ö. 6. yüzyılda, Roma oyunlarında oyunların başlangıç ve bitişlerini işaret etmek için kullanılıyor. Türk kültüründe ilk mendil izine ise Kaşgarlı Mahmud’un Divanü Lügati’t-Türk eserinde rastlanıyor. “Ulatu” kelimesiyle ifade edilen mendil, genel olarak pamuk ve ketenden imal edilerek temizlik amacıyla kullanılsa da, ipek gibi değerli kumaşlardan yapılanlar sembolik olarak da büyük bir anlam taşıyor.
OSMANLI-TÜRK KÜLTÜRÜNDE AYRI BİR YERİ VAR…
14. yüzyıldan itibaren Doğu dünyasında yaygın olarak kullanılmaya başlanan mendil, Osmanlı-Türk kültüründe en güzel hediyeleşme şekli olarak yerleşmiş, aşkı anlatan en zarif hediyelerden biri olmuştur. Mendilin üzerine işlenmiş zarifâne nakışlar, âşık ile maşuk arasındaki muhabbetin izlerini taşımıştır. Osmanlı döneminde bir işaret ve haberleşme aracı olarak da kullanılan mendilin üzerine bazen gizli mesajlar yazılmış, bazen âşıkâne mısralar işlenmiştir.