Etnik müziğin farklı yüzü, değişik tarzıyla mikrofon karşına geçen Rohat Weran, önce Sarıgazi semtinde daha sonra Türkiye’nin birçok yerinde hayran kitlesi topladı. Kendine has sesi ve yorumu ile sanatçının tarzı, müziğe yeni adım atan müzisyenlerin de ilgi odağı oldu.
Birçok enstrümanın seslerini birleştirerek yeni bir tarz doğuran sanatçının şarkıları “insan sevgisi, iyilik, yeniden doğuş” temalarını kullanarak evrensel bir mesaj veriyor. Müziği ve hayat hikayesiyle dikkat çeken sanatçı, yeni nesillere ilham veriyor. İşte, Rohat Weran’ın ağzından hayat hikayesi ve müzikal serüveni…


Yeniden doğuş anlamına gelen Rohat ismini kullanan sanatçı, isminin anlamı gibi müzikte de yeni bir tarz yarattı…
TEKSTİLDE UZUN HAVA OKUDUM, HAYATIM DEĞİŞTİ…
Küçük yaşta atıldım iş hayatına. Erzurum’da doğdum ve büyüdüm, ancak maddi sıkıntılardan dolayı İstanbul’a yerleşmek zorunda kaldık. Evin geçimine katkı sağlamak için küçük yaşlarda tekstillerde çalışıyordum. Daha o yaşlarda bu sorumluluğu almak, yaşıtlarım dışarda top oynarken benim çalışma hayatım, tüm bunlar müziğe sürükledi beni. Önce kendi kendime mırıldanırdım. Sonra yüksek sesle okur, kendi kendime dalardım. Bir gün yine tekstilde çalışırken uzun hava okudum ve oradaki çalışanlar sesime hayran kaldıklarını söyleyerek, “Müziği asla bırakma” dediler. Aslında o gün aldığım kararla hayatım değişti. Müziğe adım adım gittim.
PARA KAZANMAK İÇİN DEĞİL, EVRENSEL MESAJLAR VERMEK İÇİN “MÜZİK”…
Müziğe başlayan kişiler elbette önce bir tarza yönelirler, ama benimki her tarzdan oldu. İçinde rock, Türk Halk Müziği, arabesk, fantezi ve birçok enstrümanın seslerini birleştirerek kendime özgü bir tarz yaratmak istedim. Hümanist bir bakış açısıyla hep iyiliği ve insan sevgisini, değerini anlatan şarkılar besteledim. Bana göre müzik iyilikten yana olmalı, tüm halka hitap etmeli. Türkçe, Kürtçe, Zazaca parçalar yorumlamanın yanı sıra Karadeniz yöresine ait Lazca şarkılar da yorumladım. Müzik evrensel olmalı. Bu işi para kazanmak için yapmıyorum.
ÖNCE SARIGAZİ DUYDU, DAHA SONRA ÜNİVERSİTELER…
Müziğe başladıktan sonra çok sayıda beste yaptım ve sonra bir klip çektim. Klibimden sonra İstanbul Üniversitesi Bahar Şenlikleri kapsamında sahneye çıktım. Birçok ünlü ismin yer aldığı konserde benim de müzik tarzım dikkat çekti ve ondan sonra üniversiteli gençlerden beğeni mesajları almaya başladım.


“Müzik iyilikten yana olmalı” düşüncesiyle müziğe adım atan başarılı sanatçı, bestelerinde hep sevgiyi tema aldı…
BU BİR BAŞLANGIÇ, MÜZİK HEP HAYATIMDA OLACAK…
Çevremdekiler ve ailem önce bana inanmadılar. “Bu işi bırak, para kazanamazsın” dediler. Ama ben bu mesleği para kazanmak için yapmıyordum, aşıktım müziğe. Hep devam ettim. Kendi tarzımı ortaya koydum. Özellikle klibimin yayınlanmasından sonra birçok ilden konser teklifleri geldi ve şu an geldiğim duruma ben bile inanamıyorum. Babam şimdi benimle hep gurur duyduğunu söyler. Müzik, benim hayatımda hep var olacak. Gençlerimize tavsiyem, hayallerinin peşinden gitmeleri. Onlara ilham veren güzel duygulara bağlı kalmalarını diliyorum…


Birçok enstrümanın seslerini birleştirerek yeni bir tarz doğuran Rohat Weran’ın şarkıları “insan sevgisi, iyilik, yeniden doğuş” temalarını kullanarak evrensel bir mesaj veriyor…


Güçlü müzik kadrosuna sahip olan sanatçı, albüm hazırlıklarına başladı. Rohat Weran ve bağlamacısı Serkan Türk…