Görünen köy kılavuz istemiyor. İstanbul’da en çok riskli yapının bulunduğu Kadıköy genelinde ada bazında dönüşüm planlanmadı; modern yaşam değil, rant kazandı. Anadolu Yakası’nın modern sempatik köşesi Moda bile, aniden gelen kentsel yenileme akımı nedeniyle daracık cadde ve sokaklarında kabusu yaşıyor. Hafriyat kamyonları, Bahariye’nin bonibonları ve babalarının üzerine çıkarak inşaat sahalarına ulaşmaya çalışıyor. Halbuki tüm şehirde ada bazında dönüşüm ile güzel bir geleceğin önü açılabilirdi.
Görüntüler Bahariye Caddesi’nden… Birçok eski bina arasında yenilenmeye çalışan bir apartman arsasına girmeye çalışan kamyon geriye doğru hamle yapınca, tramvay yolu üzerinde sıkışıp kaldı. Sonrasında yaşananlar ise, Kadıköy’ün dört bir yanında gördüğümüz ve ne yazık ki “olağan” hale gelen gerçekler. Çocukluğunda Kadıköy’ün en güzel günlerini yaşayanlar bugünlere inanamıyor.
“ŞEHİR CİNAYETİ” İŞLENİYOR…
Olağan nüfusu 500 bin, günlük geçici nüfusu 3 milyona ulaşan Kadıköy’de genişletilmiş cadde ve sokaklar, bir araya toplanmış planlı binaların yanında yeşil alanlar ve parklar, sosyal donatı alanları, otoparklar gibi modern çağ gereksinimlerinin her geçen gün hayata geçirilmesi imkansız hal alıyor. Eski binalar arasında gelişigüzel yapılan yeni inşaatlar nedeniyle, önümüzdeki süreçte ada bazında dönüşüm istense dahi mümkün olmayacak noktaya gelinecek. Böylece önümüzdeki 50-100 yıl daha yollar darlık, sıkışıklık ve trafik kabusu ile çalkalanacak.
KADIKÖY’ÜN ÜSTÜ DEĞİL, ALTI İLE BİRLİKTE TAMAMI YENİLENMELİ…
Geniş ve ferah Kadıköy evleri yerine kutu gibi küçük daireli yapılar gelirken şehrin üstündeki değişim; diğer yandan su, kanalizasyon, elektrik ve doğalgaz gibi yer altı çalışmalarını akıllara getiriyor. Bir sokakta en az 20 binanın dönüşümlü olarak yenilenmeye başlandığı düşünüldüğünde, şirketler arasında ortak hareket etme eylemi de olmaması ile birlikte o bölge yollarının sadece bir inşaat için ayrı ayrı 4 kere kazılması, 20 inşaat için de aylar ve yıllar içerisinde en az 80 defa kazılması anlamına geliyor. Metropolün göbeğinde bunu düşünmek bile kabus iken Kadıköylüler, son yıllarda direkt şantiyelerin göbeğinde yaşar oldu. Diğer yandan, artan nüfusun beraberinde getireceği yükün eski yer altı giderleri tarafından ne kadar karşılanabileceği ve yeterli olabileceği ise belirsiz…
YOĞUN GÜRÜLTÜ VE STRES, HASTALIK SEBEBİ…
Kadıköy’de binaların acil olarak yenilenmesi, gerek deprem riski gerekse de diğer nedenlerden ötürü büyük ihtiyaç. Ancak plansızlık ile birlikte özellikle son 2-3 yıldır etkili olan ve son zamanlarda artış görülen inşaat faaliyetlerinin ruh sağlığını riske atabilecek seviyelere ulaştığı, sık sık sosyal medyada gösterilen isyanlar ile birlikte günyüzüne çıkıyor. Bu şekilde devam edecek plansız bir yenilenmenin on yıllar boyunca sürebileceği, düzenli bir şehir yaşantısının ise imkansızlaşacağı, sık sık her platformlarda uzmanlar tarafından dile getiriliyor.