Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi, “Cumhuriyet’ten Günümüze Demokrasi ve Birleşmiş Milletler Düzeni Dahil Olmak Üzere Uluslararası Demokrasi” adlı konferansa ev sahipliği yaptı.
Konferansa konuşmacı olarak, diplomat ve siyasetçi Onur Öymen ile Avusturya’da Innsbruck Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hans Köchler katıldı. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Prof. Dr. Türkkaya Ataöv, ADD (Atatürkçü Düşünce Derneği) Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akgün, ADD Kartal Şube Başkanı Gürsel Öğüt, ADD Şube Başkanları, Yrd. Doç. Dr. Orhan Çekiç, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Fehmi Okay, meclis üyeleri ve Kartallılar da konferansta yer aldı.
“BM, MÜLTECİLER KONUSUNDA SINIFTA KALDI”…
Moderatörlüğünü Tolga Akgün’ün yaptığı konferansta Prof. Dr. Hans Köchler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararlarının dünya ülkelerini etkilediğini söyledi. Köchler, Birleşmiş Milletler’in aldığı kararların ülkeler açısından bağlayıcılık taşıdığını belirterek; “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin aldığı kararlar, ülkeleri bağlayıcı özelliktedir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 15 üye ülkeye sahiptir. Bu ülkelerden 5 tanesi daimi üye, 10 tanesi ise seçilmiş üyelerdir. Bu beş daimi üye ülkeler, tüm gücü ve iktidarı elinde tutar. Bu ülkeler, elindeki güçle savaşlar başlatıp sona erdirebilir. Birleşmiş Milletler, özellikle bu son dönemde Ortadoğu’da yaşanan iç savaşlarda mülteci politikasında sınıfta kalmıştır. Ortadoğu’da barış çığlığı atarak demokrasi getireceklerini söylediler, ancak ülkelerin menfaatleri gereği bu barış ve demokrasi bir türlü Ortadoğu’ya gelmedi” dedi. Köchler, konuşmasını Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözleriyle noktaladı.
“DEMOKRASİ ORTADOĞU’DAN DOĞMUŞTUR”…
Konuşmacılardan siyasetçi ve diplomat Onur Öymen de demokrasinin aslında Ortadoğu’dan, Mezopotamya’dan doğduğunu, buradan Avrupa’ya ve dünyaya yayıldığını, ancak Mezopotamya’dan çıkmasına rağmen bir türlü Mezopotamya’ya demokrasinin gelmediğini söyleyerek şöyle konuştu: “İnsanlar demokrasinin Yunanistan’dan geldiğini sanır, ancak demokrasinin vatanı Ortadoğu’dur, Mezopotamya’dır. Demokrasi buralardan yayılmıştır. Ama Ortadoğu coğrafyasından çıkan demokrasi, bir türlü Ortadoğu ve Mezopotamya’ya gelmemektedir. Demokrasinin yerleşemediği tek coğrafya Ortadoğu’dur. Arap Baharı bile Ortadoğu’ya demokrasiyi getirememiştir. “