Marmaray Projesi kapsamında Pendik tren yolunda devam eden çalışmalar esnasında, Temenye Höyüğü olarak bilinen arkeolojik kalıntılar yeniden gün yüzüne çıktı.
İlk olarak 1908 yılındaki demiryolu inşaatında tespit edilen, ancak üzeri kapatılan höyüğü kurtarmak için, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ekipleri aralıksız çalışıyor. M.Ö 6400’lere ait kemik, taş ve pişmiş toprak eserlerin bulunduğu höyüğün, Anadolu Yakası’ndaki en eski yerleşim alanı olduğunu belirtiliyor.
Marmaray Projesi kapsamında Pendik’te devam eden tren raylarının iyileştirilmesi çalışmaları, Temenye Höyüğü’nün gün yüzüne çıkmasıyla durduruldu. 1908 yılında, demiryolu inşaatı sırasında ortaya çıkan höyüğün kurtarılması için, bu kez İstanbul Arkeoloji Müzeleri arkeologları canla başla çalışıyor.
Höyükte şimdiye kadar Neolitik döneme ait kemik, taş ve pişmiş toprak eserler bulundu. M.Ö 6400 tarihine ait olduğu belirtilen höyükte, Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen bir de “su gideri” bulundu.
Daha önce üç kez kazılmıştı…
Pendik Temenye Höyüğü’nü kurtarma girişimleri; 1961, 1981 ve 1992 yıllarında da yapılmıştı. Ancak daha sonra yeni binaların inşa edilmesiyle höyük yeraltında kalmıştı. Yetkililer, Pendik-Gebze Hattı üzerinde 200 metrelik alanda devam eden çalışmaların, SGK Hastanesi’nin altında da devam ettiği belirtiliyor.
İstanbul Arkeoloji Müzesi yetkilileri, çalışmaların kısa sürede tamamlanacağını ifade ederek, zaman zaman gerçekleşen yağışların kazı hızını düşürdüğünü ifade ediyor.